onsdag 29 februari 2012

Perukbuskslandet...


 Som sagt, namnen på vissa land är utan fantasi. Perukbuskslandet är ett av den äldre delen av vår trädgård. När vi köpte perukbusken Cortinus cogyggria "Royal Purple" visste vi inte att den bara gick i zon 2. Dom första åren frös den ner till marken och vi trodde vi förlorat den men den kom igen. Den fryser fortfarande ner i topparna och den har aldrig gått i blom.

 Blommorna är jag inte så förtjust i och att den fruser ner lite gör att den inte blir så stor, helt perfekt. Vi har en gulbladig perukbuske Cornus stoli också och min erfarenhet är att demn inte är lika känslig. Pionen ni ser på bilden är min apsoluta favorit bland luktpionerna Paeonia Lac "Illini Bell" Den har en så otroligt mörkröd färg. Har läst att färgen kan varigera beroende vilken jordmån den är planterad i. På andra bilden ser ni nordens olivträd som jag kallar det. En Alpvide Salix Helvetica. det har tagit några år på att forma till den så att den dels fått en kraftigare krona och att den blivit högre än förädlingsstället. Den har blivit ympad på en ca 1 meters stamm. I det här landet går blomförgen i mörkt rött för att passa perukbuskens blad. på 2 bilden ser ni även en Höstflox Phlox peniculata " "Midnight Feelings" den tillhör flox gruppen "feelings" som är en dubbelblommande sort som finns i flera färger.
                                                                                                  
                                                                                                                                                                        På bild tre syns en Rododendron som inte bara har mörkröda blommor utan också röda bladutskott och röda skälkar. Den har vi beställt via nätet från England. Man var lite frågande om hur dom skulle pakitera den och hur stor den skulle vara. Den var väl pakiterad och ca 60cm hög. Frakt kostnaden var överkomlig. Den kommer ju ifrån England så den är lite känslig men efter dom två senaste vintrarna och att rådjuren har kalasat på den är jag glad att den överlevt. Jag snickrar gärna till saker till trädgården från växtstöd, fågelhus mm. trä är ett fantastiskt matrial att arbeta med och om man bara är noga att skydda det så håller det i åratal. Det är bara att bättra på färgen imellan åt. Då kan man ju pröva en helt annan färg efter några år.

Nu är det helt otroligt väder ute, pluss 10 grader....farligt farligt. Man har varit med om detta förut och det kan bli en tråkig upplevelse. 

mvh Ken

6 kommentarer:

Chokladvillan 1910 sa...

Åh, vilka fina bilder !!! Vill ha sommar nu ! Jo, idag var det värme men som sagt i helgen kommer nordvindarna...Det är ju bara februari !
Kramis Syrran

Hannele på Hisingen sa...

Underbara färger, min har inte blommat...

Alen Trädgård sa...

Snyggt med den mörkt röda pionen till perukbusken:) Det har varit ett fantastiskt väder idag, tror aldrig det har hänt att vi börjat "våra" i rabatterna sista februari:)) Hoppas bara inte att det kommer mer snö men man vet ju inte riktigt. Det lär inte komma innan helgen i alla fall:)) Ha det gott/Monne

Anonym sa...

Vilken härlig pion! Jaså er perukbuske har inte blommat, då kan jag stolt tala om att vår har blommat en gång!
Kram Annika A

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Härliga bilder.
Perukbusken trivs inte hos oss. Efter de två sista riktigt kalla vintrarna finns nästan inget kvar.
Floxen däremot, den fick jag av er för några år sedan, dem stortrivs kommer fint.
Fortsatt trevlig helg
Birigtta

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Det skall vara den - inte dem :-))
Birgitta