söndag 19 februari 2012

Aprikos, nja inte alltid....


Aprikos, färgen är verkligen svår att få ihop. Den kan gå från champagne färgat, gulaktigt till rosa. Vissa blommor har färgen bara en liten stund under sin blomning. det gör att landet vi har med aprikosblommande växter kan spreta lite. Tex Pionen Peaonia Lac Coral Charm som vid utslagningen är starkt corallrosa och slutar som champagnefärgad till nästan vit. Då är det bra att ta till  olika bladverk för att binda ihop rabatten. Som stomme har vi en blodröd Hängblodbok Fagus purpurea pendula som bildar ett litet tak över rabatten. Med perenner i mörkrött och kopparfärger som Allunrot Heucherea Encore, röd bladig Törell Euphorbia clulcis Chameleon och Kopparstarr Carex comans bronze skapar vi jämnvikt i rabatten. Bladverket som bakrund gör också att färgerna på blommorna kommer fram bättre. Ekbladshortensian Hydrangea Quercifolia är en växt som inte får den rätta färgen förens till hösten. Den är väldigt känslig och fryser hos oss ner kraftigt varje vinter men den kommer alltid med nya skott nere vid marknivån.
Rosen ni ser är en klätter ros som heter Buff Beauty.


Önskar en trevlig fortsättning på helgen. Ken

7 kommentarer:

Randi sa...

Håller med att aprikos är krävande. Du har lyckats bra tycker jag. Det gäller att hitta rätta "sällskapet".
Jag har valt att ge den aprikosa färgen en egen plats framför en tegelvägg som fond. Det har underlättat lite. Dessutom är det morgonsol där. Sä läckert att hortensian återkommer varje år!

Hannele på Hisingen sa...

Aprikos är jätteläckert, men så är jag inte speciellt duktig på färger...

Trädgårdsdrömmar sa...

Det behöver man inte vara Hannele. Du är duktig på att vara härlig...som du är!!!
Kram Carina

Trädgårdsdrömmar sa...

Det behöver man inte vara Hannele. Du är duktig på att vara härlig...som du är!!!
Kram Carina

Anonym sa...

Så spännande att ni har en ekbladshortensia! Såg en sådan i England och tyckte att den var så himla fin. Blommar den hos er eller vill den kanske blomma på fjolårsveden? Hur stor hinner den bli varje år med tanke på att den fryser ned? Skulle så gärna vilja ha en men tvekar eftersom jag bor i Östergötland (zon 2)....

Ha en bra vecka!
Åsa

Carina sa...

Hej Åsa!
Vår Ekbladshortensia är inte så stor ännu. Vi bor i zon 4-5. Den fryser tillbaka varje år, men kommer snällt tillbaka. Så här kan den hålla på ett bra tag i våra breddgrader, men sen kan det ge sig till slut...vi får hoppas på det.
Carina

Anonym sa...

Nämen bor ni i zon 4-5, då vågar jag nog också skaffa en ekbladshortensia! Det är ju kul att tänja på gränserna (dvs säga växtgränserna!). Tack för att du tog dig tid att svara ;-)

Åsa