fredag 31 december 2010

Årskrönika 2010

I januari får man köpa hem den första tulpanbuketten för att få någon känsla om vad som komma skall. Ute är det bitande kallt och mycket snö.

Har aldrig varit med om så mycket snö!! I februari fick man se till att skotta rent från taken om man inte ville att dom skulle rasa in som det gjorde på många hus. Man trodde aldrig det skulle bli någon vår....men det blev det ju förstås.
Denna bilden är tagen den 20 mars 2010. Det fanns fortfarande snö kvar och förödelsen efter den hårda vintern var förödande. Naturen har en förmåga att med lite mänsklig hjälp reparera sig själv. En del utav det skadade växterna var utan räddning men mycket fick utav den hårda behandlingen nya krafter och klarade sig bra.
När april kom efter den långa och kalla vintern med sin blomprakt trodde man inte det var sant. Att både primulor och sippor har sådan växtkraft och vilja att blomma är helt otroligt. Knopparna låg redan färdiga under snön och bara väntade på lite värme.
Maj är nog den månad man gillar bäst. Att se allt växa till sig och frodas gör en så glad och harmonisk. Man är verkligen lyckligt lottad som får ha tillgång till en trädgård.
Att se dom små älvliknande blommorna på sockblomman- Epimedium gör en alldeles knäsvag.

Under Juni kom vi med i olika reportage både i tidningar och böcker...jättekul!
Det var också några trädgårdsjornalister som kom till oss och både intervjuade oss och tog bilder på vår trädgård för böcker som kommer komma ut under 2011. Det har varit spännande och roliga möten. När trädgårdsjournalisten Claus Dalby från danmark var här var det lite pirrigt men det gick jättebra.
Juli är pionernas tid. Vi är helt galna i denna växt. Efter den kalla men tjäle fria vintern verkade det inte som pionerna trivdes så bra. Dom ska nog ha en riktig nerkylning under året. Det var många utav våra pioner som blommat rikligt i flera år som inte blommade alls.
Får hoppas att det bara var ett undantag för efter denna vinter som verkar bli
likadan vill vi inte ha samma resultat.
I augusti blommar i vanliga fall många olika flox i vår trädgård men med rådjur som fortfarande gästar våran trädgård varje natt är det ett minne blott. Endast denna flox "Natural feelings" som finns innanför staketet i rosariet får vara ifred.....sorgligt.

I september blev det en del nyplanteringar. Efter en galen resa till Tommy Ahnby och hans fantastiska plantskola blev det ju en del.... På vänstra bilden ett valnötsträd tex. Vi fick också i ordning lite gammalt rostigt skrot som vi tycker så mycket om. Vad sägs om vårat nygamla staket? En perfekt rumsindelare.
I oktober kröp vi in och fixade om köket. Ingen större ombygnad utan ommålning och mindre reparationer. Man behöver se om det innomhus också.

Snön kom tidigt i år. Redan i november var det både kallt och mycket snö.

Var ute i dag den 31 december och tittade till trädgården. Snön har gjort att djuren har svårt att hitta mat så det har knaprats på både rhododendron och annat. Det är många månader kvar tills dom hittar bra med mat. Det blir nog ingen trevlig överaskning till våren och se vad som blivit skadat.
Som ni ser har vi burar kring det mästa men vad hjälper det när snön börjar bli lika hög som skydden.
Men nu kan vi titta frammåt till ett nytt fantastiskt trädgårdsår. Varje år undrar man vad som kommer att hända. Vad kommer att ske i trädgården? vilka nya trevliga människor kommer man att träffa?
Det är det som gör att man håller trädgårdssintresset vid liv trots att vi i delar av Sverige bara har några månader om året att utöva den.
Får önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!!

Ken & Carina

16 kommentarer:

Ingmarie We sa...

Gott Nytt År Carina & Ken! Ha ett riktigt bra trädgårdsår 2011.

ulla laiho sa...

Tack för en blogg, som varit till stor inspiration, när jag själv började med egen blogg i år! Ett Gott Nytt År önskar jag även er! /Vänligen Ulla Laiho

Börjelundskan sa...

Hallå mina söta!

Önskar er detsamma, .... nu ska vi sakta med säkert krypa ur idet, ut i grönskan och ner med fingrarna i myllan, .... milda matilda vad jag längtar efter våren nu (fniss).

Cheerio "Happy New Year Miss Sophie" Puss & Kram Cin

Ester sa...

Vilket härligt år det blev, trots rådjurens framfart. Er trädgård fortsätter att hänföra oss varje gång vi ser den!
Gott nytt år!
Ester o Pelle

Hanneles bokparadis sa...

Tänk så mycket vi har skottat, vilka vackra årsbilder, omtänksam dotter, ha det gott, kram.

Rosor och ruiner sa...

Vilken bra sammanfattning över året! Håller med om så mycket! Hoppas ni får ett bra nästa år med!

Britt sa...

Önskar er ett riktig gott trädgårdsår 2011 ser framemot att följa eran blogg även detta år//Britt

Compact Garden sa...

Kram ännu en gång..vilken fin summering över 2010/Från oss i Götet.

Unknown sa...

Tack för all härlig inspiration och alla vackra bilder här på er fina blogg, under 2010! Ett underbart trädgårdsår 2011 önskar jag er också:)
Charlotta

NinaH sa...

Läcker kavalkad!
Önskar er ett gott 2011!

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

:-)

God fortsättning, hoppas på ett härligt trädgårdsår, med en vår som kommer tidigt:-)
Kram H.

Annika Christensen sa...

Underbara ni...
God fortsättning på det nya året.
Så mycket fint eran trädgård och hem har att bjuda på. Det kommer från eran hjärtan det ser man.
Kram på er
Annika

Med fingrarna i (j)orden sa...

Er trädgårds är lika fin alla årstider, tack för att jag fick följa med på denna lilla sammanfattning - och tack för alla fina inlägg under året.
Gott Nytt till er båda!
Eva

Anjas Hill sa...

Vilken härlig krönika från er vackra trädgård och hem. God fortsättning på året! Hoppas dett blir lika givande som 2010!/Anja

Betty sa...

Vilken härlig kavalkad ! Bläddrar just nu i gamla trädgårdsmagasin o har sett er vackra trädgård i flera av dem. Är just nu lite extra sugen på att testa en utomlandsorder av plantor efter ett av reportagen.

Önskar en en trevlig afton o en toppenfortsättning på det nya året.

Kramar från Bettan !

LindaLunda sa...

Snart snart är det vår igen!