onsdag 1 december 2010

Guloranga landet med rost...

Detta landet går i gult och orange med inslag av rost både i växtlighet och detaljer.
I växter finns det tex kopparatarr och en varigerad revsuga Ajuga variegata " Rainbow"som går i rostton. Det står även en kopparlönn i det här landet med sin rostaktiga stam.
Som ni ser på bilden stammar vi upp mycket av våra buskar, dels för att få mer planteringsyta men också för att växterna trivs i den vandrande skuggan som bildas. Dom första åren kan se lite lustigt ut ifall man är tvungen och forma till grenarna. Då binder vi upp utvalda grenar med hjälp av käppar och styr grenarna till önskat läge. Efter ett år har grenarna förvedat sig och "fastnat" som du vill ha dom. Sen är det bara att börja klippa upp grenarna. Sen brukar man få hålla efter nya skott som kommer på stammarna. På biden ser du en Vitbrokig kornell Cornus albufolia argenteomarginata.

Man får vara glad över grannar som samlat på sig lite udda "skrot " under åren. Detta kar har används på 60 talet och har legat uppochner i alla år i ett buskage. Det tog vi hem och bankade ut och jämnade till och borrade massa dräneringhål i. Därefter satte vi den på tegelstensfötter så den kom en bit upp från marken. Perfekt som planteringsbänk.

Den gula hundtandsliljans Erythronium pagoda bladverk som ser ut som ormskinn gör sig fint till rostdetaljerna. Denna art är en som blir lite större ca 40cm hög och bildar efter några år en stor rugge.
Hostor är en tacksam växt att ta till när man behöver både blickfång och utfyllnad i rabatten.
Här i harmoni med ett Gulbladigt älggräs.

Epimedium "Amber Queen"

Har man tur går en del blommor både i gult och orange som här med en sockblomma. Vi har även en Capocinoros eller Mandarinros som den också kallas som går i orange med en gul undersida.

Rododendron yakushimanum "Golden Melodie"
Denna rhododendron blommar i ljusgult men det är dom fina bladen man först tänker på. Dom är när dom slår ut täckta utav en behåring som kallas idument. Idumentet är rostfärgat i början men ljusnar efter ett tag och försvinner sedan helt. Mycket dekorativt.

Men som sagt.....det är så här det ser ut nu.
Ha en trevlig vecka
Ken

8 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

hihi, det krävs lite speciella ögon för att se värdet av skrot :)

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Rost är vackert! Speciellt i trädgårdssammanhang.... Så fint ni gjort i det 'guloranga landet'. Gillar också att stamma upp buskar. Går ju att göra med så många och ger en snygg variation i trädgården.

Ha det gott!
/Charlotte

lisa sa...

Å så gott att drömma sig bort från snön en stund med härliga sommarbilder. Stammar också gärna upp buskar, då får man ju plats med mer under !
Lisa/Lisas trädgård

Lotta sa...

Åh, så vackert. Jag skriver upp växtnamn så pennan glöder. Tycker mycket om de här färgerna som gör sig så fint till rost.
Ha en fortsatt fin vecka.

NinaH sa...

Underbara bilder & beskrivningar (i detta inlägg & tidigare)! Många idéet´r att inspireras av! Rostrabatten helt ljuvlig!!
Jag hoppade dock snabbt över där sista bilden (med det där vita täcket....)!;-)
Åh! Vår! Sommar!
Vad jag längtar!!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Som alltid när ni visar bilder från er trädgård blir man helt matt, så mycket vackert och färgstämt. Ett sånt rostigt kar hade nog fått plats här i vår trädgård oxå, undrar om våra grannar kan ha ett sånt liggandes någonstans? ;o)
Ha en fin torsdag,
Lydia

Annika Christensen sa...

Jag drömmer fortfarande om att hitta ett sådant kar. Skulle vilja ha det nedanför min mur med vatten i och ett lejon som sprutar vatten.
Om karet är borta en dag så vet ni vem som varit där... hi hi..
Vi har också varga vinter redan och det är ovanligt kan jag säga.
Ha det gott
Annika

gittan sa...

Vilka njutningsfulla bilder(vi bortser från den sista "ler") Jag gillar blommor med dragning åt det guloranga hållet och rost gör ju sig väldigt bra tillsammns med de tonerna / gittan