söndag 12 december 2010

Trädgårdshuset..Gardenhouse..

Trädgårdshuset började vi bygga 2005. Det är på 12 m2 sammanlagt uppdelat på en växthus del och ett förråd. Dom båda utrymmerna delas vid nocken och blir på 6m2 var. Växthusdelen mot söder.

Marken vi satte det på är på baksidan av huset där det till stor del bara var en vildåker. Det se lite pinnigt ut eller hur. Men det har stått pall för både Gudrun och stormen Per.

På den södra delen framför det stora fönsterpartiet byggdes en stor altan som vi sitter och äter våran sommarfrukost på, lä i ryggen och med morgonsolen mot en.

På den östra delen byggdes också en altan men den blev till plantering och krukförvaring. Lämplig placering utanför ingången till växthusdelen.

Vi använder vårat växthus hela året. Det börjar på våren med stt sätta ut fröplantor som blivit satta innomhus under senvintern. Eftersom det är ett sk kallväxthus så måste man täcka dessa med en del täckväv när det blir frostkallt.

Framför altanen planterades en lägre häck för skydd och framför den en pionhäck av rosenpion.

Utanför växthuset har det på några år bildats en grön oas.

Paeonia lac "Fancy Nancy"
Färgerna i rabatterna runt växthuset går i rosa.

När frösådderna gjort sitt städas växthuset ut och blir till ett lusthus. här kan man umgås och ha det mysigt och komma ifrån knotten som brukar komma i miljontals lagom till midsommar.

Clematis "Pink Fantasy"

På växthuset växer det en del klängerväxter bla en clematis, klängerros och som vi planterade för någort år sedan på prov en vit blåregn. Den frös ner till grunden första året men överlevde och växte 2m i sommras. jag har satt den så att rötterna ska växa lite inunder växthuset. Jag övertygar mig själv att den ska bli härdigare då. Vi får se.

När hösten kommer flyttas myset ut och växthusdelen blir till ett vinterförvaringsrum för både växter och trädgårdsprylar, inte helt fel det heller.
Växthuset placering har gjort att det har bildats en gård mellan huset och växthuset. Det märks att man på det viset skapat en härdigare zon i den delen, och visst är det mysigt även på vintern med ett litet till hus på tomten.
Ni får ha en trevlig 3:advent Ken

13 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Kul att få se från början till färdigt hus. Det blev verkligen jättebra. Letar all inspiration jag kan få just nu för vi har planer på att bygga till en växthusdel på vårt gästhus. Pionerna var mycket tjusiga!
Ha en fin kväll!
//Anna-Karin

haspet sa...

Oj vilken liten härlig liten oas. Tackar för tipset, vi funderar just på att göra något liknande på landet. Just med en del förråd och en del växthus är ju en bra kombination. mysigt med terassen utanför också. Ha en fin fortsättning på helgen.// Peter

Hannele på Hisingen sa...

Härlig vinterbild också,
ha en mysig lucia, kram.

Christina sa...

Härliga bilder på ett härligt hus! Vilken härlig omgivning ni har skapat runtom!
Ha det gott!
Chritina

Annika Christensen sa...

Hej på er!
Fryser ni?
Ni har Sveriges finast växthus!
Tänker på dig Ken nu när vi har ett helt snickeri du får gärna komma och hjälpa oss...
Nu äntligen skall jag få mina grindar och staket, tror jag iallafall. Det blir väl att jag får göra det själv.
Ha en bra dag
Annika

Anjas Hill sa...

Ert växthus är nog det vackraste jag sett i mina dar!/Anja

lisa sa...

Vilken bra användning ni har av ert fina växthus året runt. Det ser så fint och mysigt ut !
Ha en fin luciadag!
Lisa/Lisas trädgård

Linda Lunda sa...

Suck.. ni är underbart duktiga!

Annica sa...

Håller med Linda Lunda....suck, vad ni är duktiga! Lång väg kvar här....:)

Betty sa...

Å vad roligt det är med före / efter bilder , man kan tro att det är i en annan trädgård när man ser den första bilden. Har även sett Esters projekt , riktigt läckert.

Kram på er godingar ! Bettan

Anonym sa...

Ett sånt trädgårdshus skulle man ha!

Tack så jättemycket för tomte flickan:-))
Hon sitter på hedersplatsen nu i köket!

Önskar er en härlig 3:dje advent!

Vänligen MLK:-))

Alen Trädgård sa...

Jag blev så förälskad i ert växthus/lusthus när vi var och hälsade på;) skulle inte ha något emot att ha ett liknande hus här hos oss. Härligt att "återuppleva" sommaren med dina bilder:) Ha det gott/Monne

Anonym sa...

I just added your blog site to my blogroll, I pray you would give some thought to doing the same.