söndag 5 december 2010

Snöbollslandet..

Snöbollsbuske Viburnum opulus är den dominerande växten i detta landet därav namnet.
Det är en buske som fanns här när vi flyttade hit 1987. Den var då plaserad vid husväggen och hade gjort stora skador på husfasaden. Vi klippte ner den och flyttade ut den i trädgården.

Idag är den en jätte buske på mer än fyra meter. Tänk på det när ni köper hem en liten söt buske. Läs och hör er för hur stor den kan bli. Vi har stammat upp den som vi brukar göra och i detta fallet har det blivit ett litet flarstammigt träd. Landet som skapades är bananformat med en 2m hög häck bakom. På det viset skapade vi ett vindskyddande och till viss del insynskyddande rum. Där har vi en perfekt uteplats.

Clematis "Marmori"
.
För att få upp blomning i planteringen är klängerväxter utmärkt.

På insidan av Snöbollslandet som vi kallar Näckroslunden har vi en till mer än hälften nergrävd oljetunna, som vi på utsidan ovan mark murat upp natursten på så att den ser ut som en gammal brunn. I den är sen en vit näckros planterad. Eftersom tunnan är ca 150 djup står näckrosen där hela året utan problem.

Pioner vinns även här detta är en pion vi fått så vi vet inte namnet på den men fin är den.

Snöbollslandet går i vitt och rosa. Det är så bra med uppklippta buskar, man får plats med hur mycket andra växter som helst under dom. När rabatterna blivit några år och man planterat någorlunda tätt brukar inte ogräsrensningen bli så stor, det sköter sig själv....nästan.

Från uteplatsen bakom Snöbollslandet har man en bra utsikt över en del av vår trädgård tack vare uppklippningen. Nu sitter vi ju inte här under vinter men då förvandlas uteplatsen till ett paradis för fåglarna. Här ställer vi ut mat och vatten. Det är en välbesökt plats under vintern.
Det är viktigt att ni inte glömmer att ställa ut vatten till fåglarna under vintern. För att inte vattnet ska frysa så fort häller man några droppar olja i vattnet.
.
Idag har jag varit ute i trädgården och skakat av snön som legat tung på häckar och buskar...phu! Jag ser att rådjur och harar redan har börjat knapra på det dom kommer åt, inte bra.
.
Detta inlägg blir vårat 300:de och det har blivit några missöden under tidens gång. Vi vill tacka alla våra besökare som envist letat upp oss igen. Det här med bloggande är fantastiskt.
Pga detta vill vi lotta ut en liten julinspirerad present till er som gör en kommentar på detta inlägget före onsdag.. Utlottningen kommer att ske på onsdagen den 8 december.
Ni får ha en trevlig 2:advent
.
Ken

22 kommentarer:

Randi sa...

Vilken underbart vacker kavalkad av bilder från er underbara trädgård! Så härlig att ha ett Snöbollsland! Gillar de stämningsfulla vinterbilderna.

Tusenfröjd sa...

Vilken underbar snöbollsbuske! Inte så liten heller!
Här är det vitt och det har snöat hela dagen. Det är ju så fint ute... hoppas bara att det är vitt till julafton.
Ha en fin adventskväll / Liv

ulla laiho sa...

Vi har också fått mycket snö här i Ösmo. Då är det trevligt att sitta framför datorn och vandra runt i er sommarträdgård. Intressant med kontrasterna sommar mot vinter. /Vänligen Ulla Laiho

Alen Trädgård sa...

Vilken enorm sommarlängtan jag fick nu:) Underbart att titta på foton av sommar vid denna tiden:)) Jo, alla skulle ta för vana att "läsa på" om växterna INNAN man planterar;)) Nu för tiden har man ju lärt sig men OJ vad många misstag man gjort;)) Tråkigt att rådjur och harar redan börjat att härja i er trädgård;( Hoppas att det inte blir för stor skada. Ha det gott/Monne

Lillianna sa...

Jättefina bilder, speciellt vinterbilden med den uppstammade busken i vänster kanten.

Jag vill gärna vara med i uttlottningen och hoppas vinna, det är även min födelsedag den dagen så jag hoppas på tur.

/Lillianna

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Häftigt att snöbollsbusken har blivit så stor & fin. Blev lite nyfiken på er oljetunna och näckrosen...bottenfryser den inte vintertid och i så fall, klarar näckrosen det? Verkar hur som helst himla fint.
Ha en fin söndagskväll,
Lydia

Betty sa...

Önskar mig bara er snöbollsbuske i julklapp o ingenting annat , snääälla !!! Planterade en här hemma för några somrar sedan , men den blev rådjursgodis.
Hoppas det gick bra för er på marknanden o tack för ett spännande nummer med fina bilder från Trädg. föreningen.

Kramar till er båda ! Bettan

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Va kul att få se era fina bilder. Snöbollsbusken är fantastiskt fin. Skulle gärna ha en sådan i min tädgård. Gillade också lösningen med den nedgrävda tunnan. Att ha näckrosor i sin trädgård är nog höjden av lyx tycker jag. :)
Ha en fin kväll!

Ingela Olausson sa...

Ni har verkligen en underbar trädgård. Det var en fin idé med näckrosen i tunnan. Vi har också näckrosor, fast i en damm med fiskar. Det blir första vintern med damm, så vi är lite spända på om både fiskar och växter ska klara vintern. Vi har naturligtvis en vinterpump som ska göra att det inte bottenfryser.
Det är fint med uppklippta buskar och träd. Vi har också gjort så med en del växter. Ha det bra i vinterkylan.

Lisbeth Anita sa...

Jättefina bilder, som vanligt!Ni har ju så fin trädgård!Vilsamt med vinterbilderna.Marknaden igår var ju jättefin och väldigt stämmningsfull tack vare den fina snön som föll!!!!

Trädgårdsdrömmar sa...

Lydia;
Eftersom tunnan ligger över 1 meter under jord så bottenfryser den inte. Vi har haft den i tunnan i många år. Det man ska tänka på är att vattenytan under sommaren måste ha några timmar sol annars uteblir blomningen.

Anonym sa...

Vilken inspiration jag fick av er nu, att stamma upp buskar på det där viset... träden här hemma är jag noga med att hålla efter och stamma upp men buskar! Jag har en kolkwitzia som jag kanske skulle kunna göra så med för att frigöra plats under som ni skriver - mycket fint!

Ha en bra vecka! Hälsn. Åsa

Eva Linnea sa...

Det är alltid intressant och lärorikt att titta in i er trädgård och alla era olika "rum". Namnen är roliga också! En skön vintervecka önskar Eva Linnea

Hanneles bokparadis sa...

Härliga vinterbilder, vi kallar vår snöbollsbuske för Studentbuske, eftersom den varit full av vita studentmössor varje gång, som vi haft studentkalas :)

Helens trädgård sa...

Vilken vacker Snöbollsbuske, har aldrig sett någon i den storleken runt mina trakter.
Roligt med en tävling :=) klart jag vill vara med!

Ha en fin start på veckan!

Lena/isklockan sa...

Vilken underbar trädgård ni har. Och alltid inpirerande inlägg här på bloggen. Bra tips om olja i vattnet åt fåglarna. Lena/isis

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Även om vintern inte är lika vacker som vår och sommar så har den ändå mycket att bjuda på trots otyg som harar och rådjur. Hoppas de inte kommer att ha lika stor aptit som förra vintern.
Här har jag idag skakat snön av en ligusterhäck som lagt sig på sidan.
Ha det gott
Birgitta

Annika Christensen sa...

Upp till kamp Ken...
Staffan tycker synd om rådjure så han tycker det får äta i trädgården .. du förstår konfliken eller???
Lika vacket sommar som vinter.
Ha en bra dag
Annika

Anonym sa...

Vilka härliga bilder!
Det behövs mycket sånt nu när snön ligger dm djup.
Vilken bra ide det där med oljetunnan!!
Ja råddjuren gör stor skada nu när det är kallt o mycket snö.
Såg till min förtvivlan att de har ätit upp min vackra hemlock,har aldrig behövt att ha något nät runt den.
Men nu är det ju för sent att sätta ett!!

Ha det bra i ert vinterparadis:-))

Vänligen MLK.-))

Annica sa...

haha! Vilken tur att jag hittade tillbaka till er i tid för en tävling då :) Snöbollslandet är fantastiskt!

Höstanemon sa...

Tittar ofta in på er fina blogg men har inte skrivit någon kommentar till er förut, så det här blir premiär. Er blogg är verkligen inspirerande och det här med att stamma upp buskar måste jag komma ihåg.
Ha det så bra och fortsätt att blogga och visa era fina bilder. Vi är många som följer er och ni inspirerar oss!
Många hälsningar från Höstanemon

Anonym sa...

Snöbollsbusken var ju gigantisk!
får nog träna på att stamma upp till nästa år. Hoppas på tur i denna utlottning.
Kram Annika A