onsdag 21 mars 2012

Näckroslunden...ett minne blott.


Till min stora sorg har våran näckrosdamm frysit sönder. Den har vi haft i många år. den var plaserad vid uteplatsen bakom snöbollslandet och vi kallar platsen Näckroslunden. Dammen var ett till 80 % nergrävt oljefat. Det som var synligt ovan mark blev täckt av en uppmurad mur av natursten så att den skulle se ut som en gammal brunn, jättefin nar det efter några år fått patina på sig. eftersom brunnen var ca 1,m2 ljup fick näckrosen stå där året runt och det klarade den galant. året 2010-2011 var nog i kallaste laget så den bottenfrös och resultatet blev att isen spräckte kärlet. Nu har vi fått slänga näckrosen och fylla den med jord. Får väl göra någon plantering i den istället. Julrosor är något som vi samlar på (också). Dom är lite kinkiga hos oss, det tar många år innan dom rotat sig och blivit stora ruggar, men när dom tagit sig är dom helt otroligt fina. Ni som följer bloggen kanske kommer ihåg i höstas då jag visade ett nytt sätt att sätta sticklingar. Det verkar faktiskt som om det blir riktigt bra! Jag vet av tidigare erfarenhet att man inte ska ropa hej förrens kan kommit över bäcken men det ser lovande ut.


Idag har det varit riktigt mysigt väder, det är så vi vill ha det med lite skurar imellan förstås.

Ken

6 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

tråkigt med dammen...

Linda sa...

Tråkig med dammen da:) Men du får sikekrt en fin sammenplanting da, og det er jo alltid gøy å få en nytt bedd å fylle. Herlig bilde av vannliljen med hostaens hvite kanter:)

Randi sa...

Trist med dammen. men ni kommer förstås att skapa något nytt och spännande istället. Så spännande att ta sticklingar av julrosorna! Jag måste i år ta hand om de frösådda, som kommer i gruset...brukar glömma bort det.

Alen Trädgård sa...

Så himla tråkigt med dammen:( Men som jag som tror stenhårt på ödet tänkt - Inget ont som inte har något gott med sig:) Du ska se att det visar sig att detta blir kanon:)) Ni kommer säkert på något annat vackert att använda platsen till;) Ha det gott/Monne

Liane sa...

Så tråkigt med dammen, vi hade en damm också men för två år sen så lade vi igen den vintern gick alldeles för hårt på dammen och fiskarna. Dom som överlevde vintern fick flytta hem där dom kom ifrån, så la vi igen den med stor sorg, saknar den med jämna mellanrum

Chokladvillan 1910 sa...

Har frun återhämtat sig från överdosen av vår ? ;)
Va trist med dammen som var så fin :(
The big sister