tisdag 21 februari 2012

Aprikosalandet...del 2

                                                        
"Pioner kan vi bara inte få för lite av. Luktpioner Peaonia Lactiflora är den vanligaste. Den ni ser på den översta bilden är en Itho-hybrid dvs en korsning mellan Luktpion Paeonia Lactiflora och Buskpion Paeonia suffruticosa. Det gör att den blir härdigare än den vanliga buskbionen. Om det är en gynnsam vinter kan en del av den gamla skälken förveda sig och dom nya skotten kommer högre upp på plantan. Annars så kommer dom nya årsskotten under mark. Det den bla fått ifrån luktpionen är att skotten som kommer under mark även kommer med blomknoppar. Den är något dyrare men väl värt pengarna. Frisk grönt bladverk och blommor som är en blandning av dom båda sorterna. Dom första vi köpte planterade vi som man gör med buskpionerna dvs lite djupare men det visade sig vara fel eftersom blomningen uteblev. Efter att vi lyft upp dom till vanliga lukt pioners planteringsdjup dvs 2-3 cm under markytan började dom att blomma. I alla våra rabatter kör vi med lager på lager metoden, vilket betyder att vi planterar tätt och blandar
""växter så att de kan stötta och dölja varandra både under och efter blomningen. På bild 2 syns en bra marktäckare, en aprikosblommande Sockblomma Epimedium "Orange Köningin" samplanterad med en Rönnspirea Sorbaria sorbifolia Sem. En annan favoritväxt som vi samlar på är Julrosor Helleborus. Även där finns det i aprikosa varianter från enkla till denna fyllda Helleborus-hybridus "Dubble Apricot"
 Julrosor är en perenn som vi brukar beställa som sk pluggplantor från utlandet, både ifrån England och Holland. Man köper dom i tre-pack och vissa gånger har dom kommit i blom! Efter som växtperioden börjar tidigare i dessa länder kommer dom redan i februari så man får plantera upp dom i kruka och förvara dom ljust och svalt tills dom går att plantera ut i rabatterna. Julrosor behöver några år på sig innan dom rotat sig ordentligt men sen blir det riktigt stora ruggar som hos oss håller sig gröna under nästan hela året.

En go uteplats där man kan sitta och vila sig och studera trädgården är ett måste. Det har vi flera stycken runt om i trädgården. Denna sittplats är plaserad med en stadig häck som bakvägg och två gamla symaskinsunderreden som bord. Dom har fått rosta in sig naturligt och fått två järnmalms plattor som bordskivor. Dessa fanns som skydd i en gammal öppen spis i vårt hus...kanon!

Ken

5 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Suck, så vackert! Klart man ska ha sittplatser åt alla vädestreck.

Annika Christensen sa...

Underbart vackert som allting annat ni bjuder på från eran trädgård.
Ha en skön kväll
Annika

Anonym sa...

Itho-hybriden var verkligen smashing, så snygg! Har inte hört talas om den tidigare så det här var ett jätteintressant inlägg. Sittplatsen ser skön ut i den lummiga miljön - längtar till den årstiden nu!

Hälsningar
Åsa

Tant Otteskrufv sa...

Så spännande! Jag visste inte att pionerna kunde hybridisera.

Anonym sa...

Vackra färgkombinationer, längtar verkligen att få se er trädgård. Gunilla